З 30.12.2023 по 07.01.2024 ми не працюємо, замовлення будуть оброблені 8 січня

Пропали автономери в Одесі? Не плати викуп - звертайся в міліцію

пропали автономери

25.11.2018

Все більш вишуканими стають злочинці у винаході нових способів відбирання грошей у пересічних громадян. Природно, у хід йдуть усі можливі досягнення прогресу, зокрема, можливості мобільного зв'язку.

Прикладом такого використання досягнень цивілізації в корисливих цілях стала діяльність групи одеських шахраїв, що заволоділи коштами як мінімум восьми автовласників.

За повідомленням офіційних джерел МВС України, злочинна схема виявилася гранично проста. Троє зловмисників викрадали номерні знаки з автомобілів, запаркованих в дворах одеських будинків, приховував їх у безпосередній близькості від потерпілого "залізного коня", а на лобове скло поміщали записку з мобільним номером, за яким жертві шахрайської схеми пропонувалося звернутися для того, щоб повернути свої автономера .

Ставка робилася на те, що оформити втрату автомобільних номерних знаків щоб замовити виготовлення номерних знаків, згідно з чинним в Україні порядку - незручна , а головне, тривала процедура, тому постраждалі автовласники виходили на контакт з викрадачами за вказаним номером мобільного телефону, отримуючи вказівку поповнити рахунок мобільного оператора на незначну суму, 2-3 сотні гривень. Після виконання цієї умови власник отримував від викрадачів вказівки, де шукати свої номерні знаки. Зазвичай, "схованкою" служили прилеглі паркани, простору між гаражами, прибудовами і т.д.

"Родзинкою" цього злочину став той факт, що керував роботою групи викрадачів один з ув'язнених одеського СІЗО, що знаходиться там в очікуванні завершення судового процесу з точно таким же злочину. Саме він приймав дзвінки від потрапили в "пастку" автовласників і, після отримання грошей на свій мобільний рахунок, перекладав їх на номер телефону своєї знайомої, перетворює мобільні гроші в готівку. Затримана співучасниця, заперечує свою провину, посилаючись на те, що її співмешканець (будучи безпосереднім викрадачем номерних знаків), поза її відома, але з її мобільного налагодив зв'язок з організатором злочинної схеми.

На сьогодні за статтею "Крадіжка" (стаття 185 КК України) порушено кримінальну справу, всі причетні до "роботи" злочинної схеми затримані, отримані "речдоки" вилучені та ведеться слідство.




Оновлено: 30.06.2022
Автор статті: Словінський В.А.